”Många känner sig ensamma när de flyttar till Stockholm”    
 
Bjarne Berntsson fann lösningen med Änglarnas filial i Stockholm
Hundratals göteborgare har tagit steget ut ur ensamheten och in i en stor gemenskap. Nu svävar de nästan på moln.
- Det är en social grej. Vi har kul ihop. Många känner sig ensamma när de flyttar upp till huvudstaden, säger Änglarna Stockholms ordförande Bjarne Berntsson, 30.


Gladaste supportrarna i Stockholm är alltså varken AIK:are, djurgårdare eller Hammarbyfans. Örgryte, med en match mer spelad, tog över serieledningen från IFK Göteborg efter 1-0 mot AIK i onsdags. Men Bjarne Berntsson är säker på vart det lutar.
- Sverige kan förbereda sig på att snart står skåpet där det ska stå, det vill säga på Kamratgården strax utanför Göteborg. Änglarna Stockholm brinner av iver att det ska märkas att de finns.
- Det finns mycket energi och vilja att förnya verksamheten. Dels att växa och bli större, dels att förbättra samarbetet med moderklubben och till exempel hjälpa till med läktararrangemang.

Underbar stad
I samband med premiären mot Hammarby i Göteborg 1998 togs initiativet till Änglarnas Stockholmsfilial. Bjarne, som tidigt tog över taktpinnen från nu hemflyttade Johan Billing, har sett ÄS växa till 250 medlemmar. Halmstads supporterklubb Kvastarna har 200...
- I Göteborg var jag en vanlig supporter. När jag flyttade upp till Stockholm i mitten på 90-talet fanns plötsligt ens lag inte längre nära. I ett och ett halvt år kände jag mig ensam. Jag blev tvungen att engagera mig.
- Stockholm är en underbar stad men många känner sig ensamma när de flyttar upp från Göteborg. Allt fler hör av sig till oss.

"Man ska inte kopiera"
Men ÄS består inte bara av uppflyttade västkustsbor. 20 procent av medlemsantalet har inte Göteborgsanknytning. Tillsammans med moderklubben Änglarna samlar de omkring 3 000 anhängare. Ändå är Bjarne inte nöjd.
- Jag tycker det är synd och skam att det inte är fler medlemmar efter alla Blåvitts framgångar genom åren. Framför allt anser Berntsson att bortaföljet är för blygsamt. Han tycker att man ska ta lärdom av huvudstadslagens supportrar.
- Har man skygglappar på sig utvecklas man inte. Men man ska inte kopiera, bara influeras.

Är IFK-anhängare bortskämda?
- De har varit. Men när det gick dåligt och Blåvitt riskerade att åka ur för nåt år sen märktes det en hunger bland supportrarna. Motgångar stärker - se bara på MFF Support.

Är det inte mycket motvind i arbetet med Änglarna Stockholm?
- På arbetsplatsen och bland vänner är de imponerade och överraskade. "Finns ni här?" Men oavsett var man bor så är man hatad av några, och jag sticker inte under stol med att man är trött på vissa grupper. Fast när man kommer ansikte mot ansikte med andra lags supportrar blir man oftast bra polare. De har ju en sak gemensamt.
- Kärleken till sitt lag ändras inte. Var du än befinner dig så byter du aldrig klubbfärg.

Niklas Forsman

Publicerad i Aftonbladet 2001-07-14