"Blåvit kärlek mitt i lejonkulan"    


Stockholm - 99

Blåvitt är på dekis. Men kärleken till laget bara växer. Till och med i Stockholm. - I lejonkulan som, Supporterklubben Änglarnas stockholms ordförande Bjarne Berntsson, 28, uttrycker det.

Idag gäller det AIK på Råsunda för andra gången i vår. Och Bjarne och hans polare laddar upp som allsvenska fotbollsspelare med att träffas några timmar innan match. Med de blåvitrandiga tröjorna på. Skillnaden är att öldrickning inte är bannlyst hos supportrarna. Men det ska inte ses som något konstigt, tvärtom det hör naturligtvis till.

- Vi pratar inte om det förgångna utan jobbar för att fotbollssupportrarna och Änglarna ska få ett positivt ansikte, påpekar Bjarne och undviker frågor som handlar om gamla tråkigheter.

- Jag skulle vilja lyfta fram det fotbollssverige som skall lyftas fram, dvs de stora flertalet som arbetar ideellt med att skapa en bättre fotbollsatmosfär i landet. Änglarnas stockholmsfilial har på ett år vuxit från 80 till 200 medlemmar. Moderklubben, bildad 1973 och med 3500 medlemmar, är inte bara en Göteborgsangelägenhet. Förutom Stockholm finns underklubbar i Trestad (Trollhättan/Uddevalla/Vänersborg), Eslöv och Hofors.

Vad är det som driver supportern?

- Kärleken till klubben, Blåvitt. Gemenskapen med dina "bröder" Minnen från stora segrar. Naturligtvis finns det många svar på den frågan. Vi åkte till Helsingborg på premiären och har också visat upp oss i Norrköping och Örebro. Vi försöker åka organiserat på så många matcher som vi bara kan, säger Bjarne som kom från Göteborg till Stockholm för tre år sedan.
Blåvit blev han i mitten av sjuttiotalet då pappa slussade in honom på Ullevi.

- Jag fick se både allsvenska matcher och alla stormatcherna i början av storhetstiden.
-Där har du förklaringen till varför man håller på med det man gör.
- Änglarna som supporterklubb tar avstånd från våld och annan skit som sprids. Dom som förstör för gruppen är inte välkomna. Bjarne säger det om igen:

- Det viktigaste är att jobba för IFK Göteborg och dess bästa. Han står inte oberörd inför de iskalla vindar som piskar runt favoritlaget.
-Alla vill ta ner herren på täppan. Och i den positionen har ju Blåvitt varit i många år. Visst har dom pressen på sig nu efter alla dåliga matcher. Men i slutändan, när dom är uppe ur svackan, är dom stärkta siar supporterordförande Bjarne. Laget såväl som gänget vid sidan.

-Att se Blåvitt ger en kick. Bjarne tycker att det vid sidan av poängen är samhörigheten i gruppen som betyder mycket för supportern. Därför vill han bidra till fler organiserade aktiviteter. Förutom att åka till matcherna planeras en helg i Göteborg för Änglarnas stockholmare, de flesta med västkustursprung.

- Vi hoppas kunna besöka Kamratgården och träffa spelarna. Det skulle vara en höjdare. Detta för att medlemmarna ska komma närmare inpå laget, samt att kanske stärka banden mellan supportrarna och IFK Göteborg.

Jobbigt att titta på allsvenska tabellen och se IFK Göteborg stå på en seger efter åtta omgångar?

- Som att leva i ett vakuum, drömmar och mardrömmar om vartannat. Vi väntar på att vakna upp, säger Bjarne. En troende IFK: are som önskar att fler får vara med om härligheten i Änglarna.

Artikeln tagen ur Göteborgs Posten, 1999